Etusivu / Tutkimukset ja arviot / Neuropsykologinen tutkimus
Neuropsykologinen tutkimus
Neuropsykologisessa tutkimuksessa arvioidaan ihmisen tiedonkäsittelyä, eli kognitiivisia toimintoja sekä tunne-elämän ja käyttäytymisen säätelykykyä. Tutkittavia kognitiivisia toimintoja ovat päättelykyky, kielelliset taidot, näönvarainen hahmottaminen, hienomotoriikka, muisti ja oppiminen, tarkkaavuus ja toiminnanohjaus sekä sosiaaliset taidot.
Neuropsykologisella tutkimuksella selvitetään kehityksellisten ja neuropsykiatristen häiriöiden, keskushermoston sairauksien ja tapaturmaisten vammojen aiheuttamia vaikeuksia ja niiden vaikutuksia ihmisen toimintakykyyn ja hyvinvointiin. Tutkimuksessa kerätään tietoa haastattelun, havainnoinnin, kyselylomakkeiden ja psykologisten testien avulla. Tutkimukseen kuuluu palautekeskustelu ja kirjallinen yhteenveto jatkosuosituksineen.
Aikuisille neuropsykologinen tutkimus tehdään tyypillisesti epäiltäessä vaikeuksia kognitiivisissa toiminnoissa, kuten muistissa tai keskittymisessä. Tutkimuksessa voidaan ottaa kantaa diagnostiikan lisäksi esimerkiksi työkykyyn ja kuntoutumisedellytyksiin. Tutkimus kestää yleensä 4 – 6 tuntia toteutuen yhdellä tai useammalla käynnillä. Tutkimuksen laajuus riippuu esitetystä tutkimuskysymyksestä ja oirekuvasta.

Lasten neuropsykologisessa tutkimuksessa arvioidaan kognition eri osa-alueita tavoitteena löytää lapsen vahvuudet ja vaikeudet. Tutkimus sisältää aina huoltajien laajan haastattelun. Lisäksi käytetään huoltajille ja päivähoidon/koulun henkilöstölle suunnattuja kyselylomakkeita, joilla kartoitetaan lapsen taitoja ja käyttäytymistä arjessa. Neuropsykologinen tutkimus tehdään yleensä silloin, kun lapsen kehityksestä huolestutaan tai oppiminen ei etene. Katso myös oppimisvaikeustutkimus.
Tutkimus kestää yleensä 4 – 8 tuntia sisältäen haastattelun ja palautekeskustelun. Tutkimus edellyttää aina useampia tapaamisia. Tutkimuksen laajuus riippuu lapsen vaikeuksista ja mahdollisista aiemmista tutkimuksista. Tutkimuksen laajuudesta sovitaan huoltajien kanssa ensimmäisen tapaamisen yhteydessä.
Hinnaston ja tiedot Kela-korvauksista löydät täältä.
Miten valmistautua tutkimukseen?
Sinulle on ajanvarauksen yhteydessä kerrottu ensimmäisen käynnin pituus. Seuraavat käynnit sovitaan ensimmäisen käynnin yhteydessä; varaudu useampaan käyntikertaan. Ota mukaasi tarpeellisiksi arvioimasi lääkärinlausunnot, mikäli sinulla sellaisia on. Jos lähete ja maksusitoumus ovat itselläsi, muista ottaa ne mukaan.