Moniammatillisuus aidoimmillaan
”Se on paksu pylväs”, sanoo mies. ”Ei vaan pitkä naru”, väittää seuraava. Kolmas mies huudahtaa: ”Se on suurensuuri lautanen!” Intialaisessa tarinassa joukko miehiä pyrkii selvittämään sokkona, mikä elefantti on. Jokainen tunnustelee vain yhtä osaa eläimestä ja luulee lopulta pystyvänsä määrittelemään elefantin olemuksen. Jokainen on omalla tavallaan oikeassa, mutta jokaisen havainto on vain osa totuutta, jokainen näkökulma vain yksi pala kokonaisesta palapelistä.
Ihmisen käyttäytymisen ymmärtäminen on samantapaista kuin elefantin olemuksen selvittäminen. Jokainen asiantuntija tarkastelee käyttäytymistä omasta näkökulmastaan: psykologi kiinnittää huomiota tunteisiin, toimintaterapeutti keskittyy arjen toimintoihin, puheterapeutti puolestaan havainnoi kommunikointia, omaiset näkevät puolison, lapsen tai vanhemman. Mutta kuten elefanttikaan ei ole pelkkä jalka, häntä, korva tai kärsä, ei ihmisenkään käyttäytymistä voi typistää vain yhteen osa-alueeseen.
Miten intialaisen tarinan miehille sitten kävi? Pääsivätkö he yhteisymmärrykseen elefantin olemuksesta? Tarinalla on erilaisia loppuja. Yhdessä variaatiossa kiista jää selvittämättä, ja jokaiselle miehelle jää hyvin yksipuolinen käsitys tutkittavasta otuksesta. Tämä loppu ei ole toivottava niin miesten kuin elefantinkaan kannalta. Sen sijaan loppu, jossa miehet pääsevät yhdistämään näkökantansa, antaa toivoa todellisuuden syvemmästä ymmärtämisestä.
Tämä toiveikas loppu tarinalle on selvästi oma suosikkini. Miten siihen sitten päästään? Miten itse voin päästä siihen työssäni? Ei riitä, että kysyn toisen asiantuntijan mielipidettä, joka jää irrallisena omani rinnalle. Vain silloin, kun jaan omia ajatuksiani avoimesti ja rehellisesti sekä kunnioitan ja kuuntelen aidosti toisen näkemyksiä, voin olla mukana rakentamassa moniulotteista käsitystä ihmisen toiminnasta. Ilmiöitä yhdessä hämmästellen ja pohtien voimme ymmärtää aina paremmin ihmisen käyttäytymistä ja tätä kautta löytää ratkaisuja elämän solmukohtiin.
Heli
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Attention blogissa 20.3.2017