Etusivu / Kuntoutus ja ohjaus / Puheterapia
Puheterapia
Puhe ja kieli ovat keinoja olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Sen vuoksi puheen tuottamisen ja kielellisten taitojen häiriöt vaikuttavat kuntoutujan lisäksi lähiympäristöön. Tästä johtuen lähiverkosto ja yhteisöt ovat merkittävä osa puheterapiaa.
Puheterapian tarve voi ilmetä niin lapsella, nuorella kuin aikuisellakin. Lasten puheterapiaan hakeudutaan yleensä viivästyneen kielen kehityksen, puheen epäselvyyden, vuorovaikutusvaikeuksien, kuulon ongelmien, lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksien tai kielellisen erityisvaikeuden vuoksi. Myös puheen sujuvuuden ongelmat, kuten änkytys, syömisongelmat tai puhumattomuus (mutismi) voivat olla syitä hakeutua puheterapiaan. Aikuisiällä puheterapian tarve liittyy usein äänihäiriön, aivoverenkiertohäiriön, aivovamman tai etenevän neurologisen sairauden (esim. Parkinsonin tauti) mukanaan tuomiin vaikeuksiin. Tällöin kuntoutuksessa korostuvat puheen, äänentuoton tai nielemisen kuntoutus sekä kielellisten toimintojen kuntoutus.


Puheterapian sisällöt vaihtelevat sekä todetun häiriön laadun ja vaikeusasteen että yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Ohjaamalla kuntoutujan lisäksi hänen merkittävimpiä kommunikointikumppaneitaan, kuten perheenjäseniä ja hoitajia, annetaan kuntoutujalle mahdollisuus ilmaista itseään tehokkaasti ja tuetaan taitojen kehittymistä päivittäisissä tilanteissa. Arjen toistuvissa tilanteissa toteutuvat kuntoutustoimenpiteet on todettu vaikuttavimmaksi tavaksi tukea taitojen kehitystä.
Puheterapiaa toteutetaan yksilökuntoutuksena joko vastaanotolla, arjen toimintaympäristöissä (esim. päiväkodissa, kotina) tai etäkuntoutuksena. Myös ryhmäkuntoutus on mahdollista.
Tutustu tekijöihin
















Puheterapian kustannuksista vastaa julkinen terveydenhuolto, vakuutusyhtiö tai Kela. Kuntoutukseen on mahdollista hakeutua myös itse maksavana, kysy hintaa toimistostamme numerosta 050 461 8040.